Ile kosztuje tort bezowy?
Pyszne jedzenie i desery to w polskiej tradycji obowiązkowy element każdego spotkania z bliskimi. Trudno o jubileusz, wesele czy chrzciny bez pięknego tortu. Osoby poszukujące wyjątkowych ciast mogą zdecydować się na tort bezowy. Ile kosztuje taki wypiek i czy warto zamówić go w cukierni? Sprawdźmy!
Torty bezowe
Wypieki z bezy są przez wielu ludzi uznawane za najbardziej eleganckie i stylowe desery. Nic dziwnego – zachwycają wyglądem i smakiem, a przygotowanie idealnej bezy jest prawdziwą sztuką. Klucz do wykonania idealnie chrupiącej i lekkiej bezy to doświadczenie oraz fachowa wiedza. Z tego względu większość osób chcących, aby beza uświetniła kolejne przyjęcie okolicznościowe decydują się na zamówienie tortu w sprawdzonej cukierni, jak E-Tort.
Beza to nic innego jak powietrze utrzymane w formie blatu tortowego za pomocą cukru i białek jaj. Z powstałych blatów składa się piękne torty, urzekające niemal baśniową formą oraz kolorowymi dodatkami. Niektóre torty bezowe są kruche, a inne – chrupiące na zewnątrz i ciągnące się w środku. Ze względu na wyjątkowy smak i delikatność bezy mają wielu fanów.
Przeczytaj także: Jak przechowywać tort w lodówce?
Tort bezowy – na jaką okazję go zamówić?
Tort bezowy, chociaż jest mniej popularny od tradycyjnych tortów biszkoptowych, to odpowiednie ciasto na niemal każdą imprezę okolicznościową, zwłaszcza w kameralnym gronie. Białe blaty i krem na bazie serka mascarpone pięknie prezentują się jako deser na chrzciny, komunie czy miniwesela. Pyszne przekładane bezy są często wybierane na letnie przyjęcia urodzinowe albo rocznice. Ponadto tort bezowy świetnie sprawdza się jako deser po obiedzie lub poczęstunek do kawy podczas spotkania z przyjaciółmi.
Rodzaje tortów bezowych
Torty bezowe są najciekawszą opcją z tortów dostępnych w cukierniach. Wbrew pozorom kryją w sobie wielki potencjał – blaty bezowe można przełożyć kremem o niemal dowolnym smaku i udekorować mnóstwem zdobień. Poniżej prezentujemy przykładowe kompozycje z wykorzystaniem bezy.
- Beza Pavlova – wypiek nazwany na cześć rosyjskiej baletnicy to chrupiąca beza przekładana lekką śmietaną z serkiem mascarpone. Bardzo często uzupełnia się ją kwaśnymi owocami dla przełamania smaku.
- Czekoladowa Pavlova – tutaj blaty bezowe mają dodatek czekolady – podobnie jak krem śmietankowy. Doskonale komponuje się zarówno z truskawkowym, jak i malinowym musem.
- Beza dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy składa się z bezy wypełnionej kremem z kajmaku, kawy, daktyli, orzechów włoskich oraz serka mascarpone i ozdobionej bakaliami. Kawałek takiego wypieku z kawą to idealne zwieńczenie każdego uroczystego obiadu.
- Żuraweza – to propozycja dla osób nieprzepadających za słodyczami. Blaty bezy przekłada się lekkim kremem z mascarpone i śmietanki oraz musem z żurawiny. Góra tortu jest ozdobiona owocami żurawiny oraz płatkami migdałów.
- Beza z kawą i alkoholem – stanowi świetny deser na przyjęciu dla dorosłych. Krem tortowy z kakao ma dodatek likieru amaretto i kawy. Dla urozmaicenia smaku wierzch bezy zdobią wiśnie w spirytusie.
Wszystkie te i kilka innych tortów bezowych znajdziesz w ofercie E-Tort. Galeria realizacji naszej cukierni on-line zawiera wiele propozycji tych pysznych deserów na dowolną okazję. Jeśli zależy Ci na innym smaku kremu, z chęcią dopasujemy tort bezowy do Twoich potrzeb. Wypełnij formularz zamówienia, a współpracujący z nami cukiernicy przygotują dla Ciebie wymarzone, lekkie jak chmurka ciasto.
Przeczytaj także: Jak odpalić racę na tort?
Ile tortu bezowego zamówić?
Przyjmuje się, że na jednego gościa przypada ok. 100 g tradycyjnego tortu biszkoptowego z kremem. Jeśli organizatorzy chcą wręczyć biesiadnikom dwa kawałki, trzeba ten wynik podwoić. Co z tortem bezowym? Najpierw warto zastanowić się, ile waży taki wypiek.
Beza to najlżejsze ciasto – jest o wiele lżejsza od najdelikatniejszego biszkoptu. Cechę tę zawdzięcza długiemu ubijaniu białek jaj na sztywno. Aby taki blat się nie złamał, bezie towarzyszą także lekkie kremy na bazie puszystej bitej śmietany. Z tego względu przyjmuje się, że na jednego gościa przypada ok. 180 g tortu bezowego. To waga dwóch mniejszych kawałków – idealnych na długie przyjęcie.
Cena tortów bezowych
Zasadniczo cena ciast zależy od ich wagi. Standardowe torty z biszkoptami przełożonymi masą maślaną czy bitą śmietaną kosztują ok. 100 zł za 1 kg. Ta kwota rośnie w miarę rozbudowania dekoracji wypieku. Najbardziej korzystne cenowo są ciasta ozdobione różyczkami z masy oraz jadalnym wydrukiem na specjalnym opłatku.
Podobnie jest z ceną tortów bezowych – ich koszt zależy od liczby i rodzaju dekoracji. Trzeba jednak pamiętać, że delikatny blat nie jest przystosowany do dużego obciążenia. Zamiast ciężkich figurek z masy cukrowej o wiele lepiej sprawdzają się tu świeże owoce lub bakalie.
Mimo że przygotowanie bezy wymaga wprawy, ceny takich wypieków są atrakcyjne. Koszt tortu bezowego jest często mniejszy niż koszt klasycznych tortów angielskich, drip lub naked cake. W zależności od rodzaju ciasta, beza przekładana kremem może kosztować ok. 90 zł za 1 kg.
Przeczytaj także: Jak przewieźć tort piętrowy?
Tort bezowy – przechowywanie
Niezależnie, czy tort bezowy został przygotowany w domu, czy decydujesz się go zamówić, koniecznie trzeba wiedzieć, jak poprawnie go przechowywać. Jeden niewłaściwy krok, a wypiek straci na smaku oraz idealnej strukturze. Pamiętaj, aby przechowywać ciasto w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Dostęp powietrza powoduje mięknięcie bezy oraz występowanie charakterystycznej rosy na powierzchni. Ponadto nie należy trzymać jej w lodówce dłużej niż kilkanaście godzin.
Jeśli zależy Ci na ciekawym efekcie, na 1-2 godziny przed podaniem włóż tort bezowy do zarmażarki. Ciasto stanie się wówczas deserem lodowym idealnym na letnie upały.
Tort bezowy – czy warto?
Zdecydowanie! Beza od wielu lat podbija podniebienia naszych klientów. Charakterystyczne blaty są niebywale eleganckie, zwłaszcza w wersji klasycznej z owocami. Jagody i śmietanowy krem tworzą świetny dodatek dla słodkiej bezy. Blaty z powodzeniem można jednak zabarwić oraz dowolnie eksperymentować z kompozycjami smakowymi tak, aby odpowiadały danej uroczystości.
Aby mieć pewność, że tort bezowy zostanie przygotowany poprawnie i według życzeń klienta, warto zamówić go w zaufanej cukierni. W E-Tort współpracujemy z cukierniami na terenie całej Polski, aby spełniać oczekiwania odbiorców – zarówno jeśli chodzi o smak, wygląd, jak i dostawę tortów. Niezależnie, czy wybierzesz tort bezowy, czy przekładane biszkopty, wypiek dostarczymy we wskazane miejsce na czas.
FAQ
1. Jakie są najpopularniejsze rodzaje tortów bezowych?
Torty bezowe cieszące się największym uznaniem klientów cukierni E-Tort to Pavlova z kwaśnymi owocami, kawowo-orzechowy dakłas oraz żuraweza ozdobiona płatkami migdałów.
2. Ile kosztuje tort bezowy?
To zależy od jego rodzaju. Z reguły torty bezowe są nieco tańsze od tortów angielskich, drip czy naked cake – ich cena to ok. 90 zł za 1 kg.
3. Jak przechowywać torty bezowe?
Beza jest wrażliwa na wilgoć, dlatego należy trzymać ją w hermetycznym opakowaniu. Pudełko ochroni ją też przed zapachami innych potraw w lodówce. Aby tort bezowy nie stracił na smaku, nie można przechowywać go dłużej niż kilkanaście godzin.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.