Jak kroić tort? Poznaj nasze porady!

Jak kroić tort

Przygotowane przez profesjonalistów torty uświetniają wiele uroczystości nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim atrakcyjnym wyglądem. Piękne dekoracje cieszą oczy, jednak uczestnicy przyjęcia nierzadko mają problem z krojeniem zdobionego wypieku. W dzisiejszym artykule opowiadamy więc, jak prawidłowo kroić tort, aby prezentował się zachwycająco także w kawałkach.

Niezbędne narzędzia

Chociaż ciasta przekładane kremem są zazwyczaj miękkie, warto zainwestować w ostry nóż. Takie narzędzie to odpowiedź na pytanie, jak kroić tort z masą cukrową, które nastręcza wiele problemów. Nóż powinien być dość szeroki, aby za pomocą jego i specjalnej łopatki precyzyjnie utrzymać czy przełożyć kawałek wypieku na talerz. Nóż o długości większej niż promień ciasta ułatwi przekrojenie tortu jednym ruchem nadgarstka.

Oprócz noża niezwykle ważnym, chociaż często niesłusznie pomijanym, narzędziem może okazać się szklanka z ciepłą wodą. Jak kroić tort z opłatkiem? Przed każdym kolejnym ruchem należy opłukać, a następnie wytrzeć nóż czystą ściereczką. Woda usunie okruszki i pozostałości masy, dzięki czemu każdy kolejny kawałek zachowa równe, czyste brzegi. Dodatkowo ogrzany nieco metal znacznie łatwiej rozprawi się z warstwami tortu.

Jak kroić tort weselny?

Po prezentacji tortu weselnego i wykonaniu pamiątkowych zdjęć należy zdjąć większość elementów ozdobnych, zwłaszcza te o większych rozmiarach. Cukrowe figurki lub kwiaty z opłatka z pewnością zasmakują najmłodszym weselnikom. Takie torty bardzo często składają się z wielu poziomów, dlatego przed uroczystością para młoda powinna dowiedzieć się, jak kroić tort piętrowy. W ten sposób unikną również momentu zakłopotania.

Jeśli para młoda chce zachować kilka kawałków tortu z kremem (na przykład do mrożenia) warto do tego celu przeznaczyć najwyższe jego piętro. Podczas krojenia trzeba delikatnie zdjąć je z konstrukcji i zapakować do odpowiedniego pudełka. Jak kroić piętrowy tort? Można rozpocząć od górnej warstwy albo rozłożyć poszczególne piętra i pokroić je oddzielnie. W obydwu przypadkach trzeba pamiętać o wyciągnięciu elementów zapewniających stabilność konstrukcji – wykałaczkach oraz słomkach.

Tort o dużej powierzchni warto pokroić w dwóch krokach. Najpierw trzeba w środku wyciąć koło o promieniu około połowy promienia całego ciasta. Następnie kawałki należy wyciąć jedynie z zewnętrznego pierścienia – w ten sposób pozostaną wyjątkowo kształtne. Po usunięciu zewnętrznej części można pokroić środek w kwadraty lub tradycyjne, trójkątne kawałki.

Tort bezowy

Beza to idealne ciasto na letnie uroczystości urodzinowe – dodatek świeżych owoców w tortach bezowych E-tort doskonale orzeźwia w upalne dni. Osobom, które nie mają dużego doświadczenia i nie wiedzą, jak kroić tort bezowy, polecamy pokrycie noża tłuszczem. Zamiast wody czyste narzędzie można przetrzeć zamoczonym w oleju pędzelkiem lub kawałkiem masła czy margaryny. Tłuszcz skutecznie zapobiegnie wówczas pęknięciom i kruszeniu bezy, a kawałki ciasta będą atrakcyjnie prezentować się na talerzach.

Jak kroić kwadratowy tort?

Dekoracje i konstrukcja ciasta warunkują sposób, w jaki kroi się tort, ale warto również zwrócić uwagę na kształt wypieku. Chociaż tradycyjne okrągłe ciasta wciąż są bardzo popularne, prostokątne biszkopty także cieszą się niemałym uznaniem. Jak kroić tort prostokątny lub artystyczny? Najlepsze wyjście stanowią kwadratowe lub prostokątne kawałki. Aby przedłużyć świeżość przechowywanego tortu, należy wyciąć najpierw środkową część, a zewnętrzne kawałki zastosować do późniejszego „złożenia”.

Osobom, które nie wiedzą, jak kroić tort okrągły, zazwyczaj poleca się tradycyjne kawałki oddzielane promieniście. W tym przypadku porcje kwadratowe również są dozwolone. W internecie można znaleźć sposób na krojenie tortu kieliszkiem do wina. Wystarczy wkręcić naczynie w ciasto, a następnie wyciągnąć napełniony kieliszek. Wówczas każdy z obecnych nałoży pożądaną ilość ciasta bez ryzyka rozpadnięcia. Takie rozwiązanie to świetna propozycja na małe imprezy urodzinowe w gronie przyjaciół.

Jak kroić wysoki tort?

Nietuzinkowe, wysokie ciasta, chociaż obecnie bardzo modne, często sprawiają kłopot przy oddzielaniu porcji. Krojenie wysokiego tortu warto zacząć od podzielenia go na 3-4 duże, prostokątne kawałki, a następnie każdy z nich trzeba pokroić na kolejne 3-4 części na desce do krojenia lub kilku warstwach folii aluminiowej. W podobny sposób można dzielić również najwyższe piętro wielopoziomowego tortu.

Aby łatwiej było wymierzyć wielkość poszczególnych porcji przed krojeniem można delikatnie zaznaczyć nożem miejsce nacięcia. W specjalistycznych sklepach znajdują się też profesjonalne miarki dostosowane do rozmiarów tortu – za pomocą plastikowych podziałek zaznaczają one w kremie optymalny sposób rozdzielenia kawałków.

Cukiernia z dowozem w całej Polsce

Bardzo często nieumiejętnie złożone ciasto rozpada się pod wpływem krojenia nawet przy zastosowaniu powyższych wskazówek. Masa jest przyklejona do noża albo biszkopt ulega rozwarstwieniu. Zazwyczaj ma to miejsce w przypadku domowych wypieków, warto więc zaufać nam i zlecić przygotowanie tortu profesjonalistom. Sklep E-Tort dostarcza wypieki na każdą okazję na terenie całego kraju, są więc zawsze świeże, a pokrojone kawałki mają idealne brzegi.

FAQ

Jak prawidłowo kroić tort?

Wygląd kawałków ciasta zależy przede wszystkim od kształtu wypieku, nie ma więc jednej reguły do krojenia każdego rodzaju tortu. Podczas porcjowania na stole powinien jednak znajdować się ostry, duży nóż, szklanka z ciepłą wodą lub olejem i pędzelek, ręczniki papierowe oraz łopatka do przenoszenia porcji.

Jak kroić tort weselny?

Przede wszystkim najpierw trzeba usunąć duże dekoracje, które mogą stanowić przeszkodę dla noża i utrudniać krojenie. Jeśli tort jest piętrowy, warto go rozłożyć. Przed porcjowaniem należy zaznaczyć nożem miejsce nacięcia, a następnie płynnym ruchem czystego ostrza równomiernie przeciąć ciasto. Cienka łopatka pomoże wydobyć i przenieść pierwszy kawałek na talerzyk.

Jak kroić tort piętrowy?

Przed krojeniem (szczególnie torty o liczbie pięter większej niż dwa) warto oddzielić poszczególne warstwy i podzielić je w tradycyjne, trójkątne kawałki. Najwyżej położoną część ciasta można pokroić w kwadratowe części. Z piętra o największej powierzchni należy wyciąć okrąg – najpierw podzielić partię w kształcie pierścienia, a następnie mniejszą, wewnętrzną.

Jak kroić tort bezowy?

Beza ma tendencję do kruszenia podczas oddzielania kawałków – aby tego uniknąć, wystarczy pokryć ostry nóż odrobiną tłuszczu. Ostrze trzeba przetrzeć kawałkiem margaryny lub zamoczonym w oleju pędzelkiem.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii