Jaki krem do tortu wybrać?
Tort to centralny punkt wielu uroczystości, na który czekają wszyscy uczestnicy. Wypiek musi się zatem pięknie prezentować, ale równie ważny jest także jego smak. Dopasowanie tych elementów do charakteru święta lub preferencji gości nie należy do najłatwiejszych zadań. Jaki krem do tortu wybrać? Oto nasze propozycje.
Jaki krem do tortu czekoladowego wybrać na wesele?
Wybór smaku i wyglądu tortu urodzinowego może przysporzyć kłopotów, ale jeszcze trudniej jest dopasować odpowiedni tort na wesele. Wielu parom zależy, aby spełnić oczekiwania gości pod względem jego wyglądu, warto jednak zdecydować się na to, co odpowiada młodym. Uwieczniony na fotografiach wypiek będzie stanowił pamiątkę na wiele lat. Jaki krem do tortu wybrać? Ta kwestia wymaga nieco innego podejścia i chwili zastanowienia.
Zalecamy, aby smak tortu na wesele był jak najbardziej uniwersalny i odpowiadał każdemu. Istnieje spora szansa, że wymyślny krem nie posmakuje wszystkim, co może przyczynić się do niepotrzebnego stresu. Klasyczny smak eliminuje ponadto ryzyko wystąpienia alergii u gości. Chociaż biszkopty nasączone alkoholem wzmacniają smak ciasta, warto z nich zrezygnować, szczególnie jeśli na weselu będą dzieci. Zazwyczaj na takich uroczystościach podawane są napoje dla dorosłych, trzeba więc decyzję o ich spożyciu zostawić gościom.
Wiele par, zwłaszcza wielbiciele słodyczy, skłania się ku wyborowi nieco cięższych, bogatszych smakowo wypieków. Jaki krem do tortu czekoladowego zamówić? Aby takie ciasto było nieco lżejsze, polecamy przełamanie nut czekoladowych warstwami frużeliny lub musu owocowego. Świetnym pomysłem jest także tort szwarcwaldzki – ciemne biszkopty przełożone są tutaj kremem śmietanowym z dodatkiem wiśni z kompotu lub świeżych. Ozdobione gorzką czekoladą ciasto jest wyrafinowane, a masa nadaje mu potrzebną lekkość.
Urodziny – jaki krem do tortu orzechowego będzie najlepszy?
O ile do tortu czekoladowego można dopasować wiele różnych mas owocowych i śmietanowych, komponowanie ciast orzechowych często nastręcza problemów. Organizatorzy imprez rzadko decydują się na ten sam smak biszkoptu oraz kremu – dwie lub trzy nuty smakowe nadają wyrazistość całemu ciastu. Dlatego, kiedy na dziecięce urodziny przygotowujemy wypiek orzechowo-czekoladowy lub karmelowy, polecamy dodatek warstwy orzeźwiającej frużeliny. Dzięki temu słodkie smaki zostaną zrównoważone kwaskowatymi owocami.
Chociaż na tradycyjne tiramisu składają się tylko trzy główne smaki (czekolada, kawa i serek mascarpone), to przy planowaniu ciasta urodzinowego można śmiało zainspirować się tym włoskim deserem. Jaki krem do tortu wybrać? Najlepszy będzie wówczas orzechowy lub śmietanowy – nazwa tiramisu oznacza „unieś mnie”, a więc lekka masa jest niezbędna do uzyskania charakterystycznego efektu. Całości dopełni mocne espresso do nasączenia biszkoptów oraz dekoracja z wiórek gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Taki tort urodzinowy z pewnością zaskoczy gości.
Coraz większą popularnością cieszą się także torty bezowe – delikatny smak to doskonały wybór na letnie uroczystości. Warto wtedy udekorować go świeżymi owocami sezonowymi, na przykład truskawkami, malinami, jagodami i jeżynami. Jednak jaki krem do tortu bezowego będzie najlepszy? Sklep E-TORT oferuje wiele opcji, które idealnie pasują do wymienionych owoców. Krem truskawkowy, wiśniowy, a nawet śmietankowy sprawdzą się znakomicie.
Jaki krem do tortu, a jakie dekoracje warto wybrać?
Wbrew pozorom wygląd tortu ma bardzo duże znaczenie podczas jedzenia. Nawet najsmaczniejsza potrawa nie będzie cieszyła się popularnością, kiedy zostanie zaprezentowana w niekorzystny sposób. Warto dopasować więc dekoracje ciasta do jego smaku oraz charakteru uroczystości. Jeśli zastanawiasz się, jaki krem do tortu weselnego najlepiej pasuje do dekoracji, wybierz masę jasną lub w pastelowych kolorach. Wyjątkowo popularne są ostatnio wypieki, w których brzegi biszkoptu są niedokładnie pokryte kremem („naked cake”).
Jaki krem do tortu bezowego pasuje do dekoracji? To zależy od preferencji: krem śmietanowy do białej bezy idealnie sprawdzi się na ślub, chrzciny, komunie lub roczek. Krem w kontrastującym kolorze, na przykład czerwony z malin lub brązowy na bazie kawy to równie dobry pomysł. Lekkie dekoracje jak czekoladowe wiórki czy orzechy to doskonały wybór na bezę. Zespół E-TORT wykonuje zdobienia za pomocą rękawów cukierniczych – drobne kwiaty czy listki z masy wyglądają bardzo subtelnie.
Jeśli nie wiesz, jaki krem do tortu wybrać, zapraszamy do galerii naszych wypieków w poszukiwaniu inspiracji. Świetnym pomysłem jest zamówienie kilku rodzajów ciast i ułożenie ich piętrowo. Wówczas każdy z gości samodzielnie wybierze preferowany smak masy. Takie rozwiązanie z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Oferujemy także pomoc w doborze dekoracji i smaków, warto zatem skorzystać z formularza kontaktowego. Odpowiemy na wszystkie pytania i udzielimy fachowej porady dotyczącej komponowania wypieków.
FAQ
Jaki krem do tortu wybrać na wesele?
Smak uroczystego tortu na wesele jest równie ważny, co jego prezentacja. Wiele par bardzo długo zastanawia się, jaki krem do tortu będzie najlepszy. Warto wówczas wybrać uniwersalną masę, która z pewnością posmakuje wszystkim i nie wywoła niespodziewanych reakcji. Najlepszym wyjściem jest krem śmietanowy – pasuje do niemal każdej dekoracji oraz rodzaju biszkoptu. Lekka masa wzbogacona owocami to świetny wybór na duże przyjęcia do białego rana. Orzeźwi gości i doda im energii na czas oczepin.
Czy dekoracje mają wpływ na smak tortu?
Oczywiście! Chociaż bardzo duża część dekoracji nie jest przeznaczona do jedzenia (cukrowe figurki, żywe kwiaty czy liście), to jeszcze przed spróbowaniem uruchamia się apetyt gości. Najpierw ludzie jedzą oczami, a więc prezentacja wypieku znacząco wpływa na percepcję całego ciasta. Wybierając jadalne dekoracje, trzeba także sprawdzić, czy smakowo korespondują z kremem. Przykładowo tort truskawkowy lepiej ozdobić świeżymi owocami niż kawałkami czekolady lub orzechów.
Jaki krem do tortu będzie najlepszy na lato, a jaki na zimę?
Chociaż nie jest to sztywna zasada, z reguły można przygotować różne wypieki, ze względu na pogodę na zewnątrz. Zimą lub podczas chłodnych okresów przejściowych lepiej postawić na bogatsze smaki kremów, na przykład karmelowy czy orzechowy. Natomiast latem popularnością cieszą się wypieki owocowe i śmietanowe – schłodzone przed podaniem działają orzeźwiająco na zaproszonych gości.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.